Warisan

Sekolah Anglo-Chinese (ACS) telah membentuk kehidupan ratusan ribu pelajar sejak ditubuhkan pada tahun 1886. Hari ini, ia telah berkembang kepada sebuah keluarga enam buah sekolah terbaik di Singapura dengan jumlah enrolmen lebih daripada 10,000. ACS telah mewujudkan reputasi yang dicemburui dengan melahirkan ramai pemimpin, usahawan dan ahli sukan negara yang cemerlang,

Jenama pendidikan ACS adalah berdasarkan kepada visi pengasas kami, Bishop William F. Oldham, untuk membangunkan pelajar serba boleh dengan watak moral yang kukuh dan cemerlang dalam bidang akademik, fizikal, sosial dan rohani. Perjalanan pelajar-pelajar kami dari sekolah rendah ke menengah atas merupakan satu penemuan, pembangunan peribadi, interaksi dan pengejaran kecemerlangan. Pada setiap peringkat, kami menyediakan mereka untuk pelbagai cabaran yang akan dihadapi apabila mereka melangkah ke dalam masyarakat dan dunia sebenar. Ia adalah satu perjalanan yang tidak dapat dilupakan yang memupuk keakraban, menggalakkan rasa kekitaan yang luar biasa di kalangan pelajar, guru, ibu bapa dan alumni, dan juga merupakan satu penanaman semangat ACS yang tidak dapat ditiru yang telah membuat ACS unik di kalangan sekolah-sekolah.

ACS (International) dimiliki oleh Gereja Methodist Singapura. Nilai-nilai Kristian dan keterangkuman menyokong semua yang kami lakukan – dalam bidang akademik, di padang dan pentas, dalam kepimpinan dan dalam perkhidmatan kepada orang lain. Perhimpunan Chapel diadakan selama setengah jam setiap minggu untuk komuniti sekolah keseluruhannya di mana nilai-nilai Kristian yang asas dan sejagat didukung.

ACS (International) memenuhi keperluan untuk rakyat Singapura dan pelajar luar negara yang tertarik dengan kurikulum antarabangsa dalam konteks Singapura, khususnya, “jenama pendidikan ACS”. Penubuhan ACS (International) adalah selaras dengan matlamat Kerajaan untuk menjadikan Singapura sebuah pusat pendidikan yang cemerlang untuk berkhidmat kepada rakyat Singapura dan juga para pelajar dari rantau ini. Sekolah ini merangkumi tradisi-tradisi ACS. Sekolah gabungan kami adalah ACS (Bebas)(ACSI), ACS (Junior), ACS (Rendah), ACS (Barker Road), Maktab Rendah Anglo-Chinese, dan ACS (Jakarta).

ACS berbangga untuk memupuk pemimpin masa depan, dan menetapkan tanda aras untuk diikuti oleh orang lain. Disebabkan ia terus bergerak ke hadapan dan memenuhi keperluan dunia moden yang sentiasa berubah, satu perkara dalam jenama pendidikannya masih tidak berubah – nilai-nilai dan prinsip-prinsip Kristian yang bertanggungjawab untuk semangat kecemerlangan, perkhidmatan dan kesetiaan ACS yang tiada tandingan