Syarat Kemasukan

ACS (International) mendaftarkan kedua-dua pelajar tempatan dan pelajar antarabangsa. Semua pelajar mesti menghadiri satu temu duga lisan pendek dengan seorang staf kanan dan menduduki ujian kemasukan dalam Bahasa Inggeris dan Matematik. Pemohon untuk Tahun 3, 4 dan 5 juga menduduki ujian kertas Sains.

  • Pelajar-pelajar warganegara Singapura yang memohon untuk Tahun 1 diminta untuk mengemukakan keputusan Peperiksaan Tamat Sekolah Rendah (PSLE) dan tidak perlu menduduki ujian kemasukan. Kriteria kemasukan minimum bagi Tahun 1 berdasarkan keputusan PSLE ​​adalah agregat 200 atau lebih dan layak untuk aliran Express.
  • Pelajar-pelajar yang memohon untuk Tahun 5 perlu mengemukakan keputusan Sijil Am Pelajaran Singapura (GCE) Peringkat ‘O’ atau IGCSE dan bukannya menduduki ujian kemasukan. Kriteria kemasukan minimum bagi Tahun 5 berdasarkan peperiksaan GCE Peringat ‘O’ adalah 20 mata atau kurang atau IGCSE lulus dengan sekurang-kurangnya gred 2A, 2B dan 3C.
  • Pelajar-pelajar Tahun 4 di ACS (International) boleh diberikan Kemasukan Langsung ke Program Diploma International Baccalaureate (IBDP) sebelum menduduki peperiksaan IGCSE berdasarkan keputusan peperiksaan prelim yang baik. Keputusan IGCSE mereka akan menentukan subjek-subjek Peringkat Tinggi yang boleh dikaji dalam IBDP tahun berikutnya.
  • Peningkatan ke peringkat tahun hadapan adalah berdasarkan kepada kehadiran yang konsisten di sekolah dan keputusan yang memuaskan dalam peperiksaan dalaman sekolah.
  • Syarat Umur – Kemasukan adalah mengikut had umur yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan (MOE). Bagi setiap peringkat, had umur sehingga 2 tahun lebih dari usia biasa perlu dipatuhi.

Entry Requirement